U6-jes KSK profiteren van multifunctionele aanpak - K.Kalmthout SK

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

U6-jes KSK profiteren van multifunctionele aanpak

23 juni 2022 17:00


Wie zijn eerste voetbalstapjes wil uitproberen, zit bij de K. Kalmthout SK op de goede plaats. Zij kunnen er profiteren van de multifunctionele aanpak van de trainers Cis, Jan, Pierre en Luc.

Vorig seizoen whatsappte een ouder na de eerste wedstrijd op verplaatsing: “Proficiat met de eerste uitzege”. Zelf was ik – trainer Luc van de U6 van KSK – niet aanwezig geweest omdat ik met de andere ploeg op een ander veld moest spelen. En dus fronste ik de wenkbrauwen met de bedenking: “Hoe kan iemand bij de U6 de stand bij houden?”. Enerzijds werd ik andermaal op mijn handicap gewezen dat ik niet tot de slimsten der aarde behoor maar anderzijds wilde ik toch aan alle ouders duidelijk maken dat de insteek bij de wedstrijdjes van de U6 anders ligt en dus antwoordde ik: “Wij spelen om te leren en niet om te winnen”.

 

Die insteek is alvast ook de visie van Voetbal Vlaanderen. De wedstrijdjes van de U6 met een Keeper en Veldspeler tegen een Veldspeler en Keeper (K+1 >< 1+K) stoelen volledig op dit inzicht. Op die manier krijgen onze allerkleinsten het ideale decor aangereikt om zichzelf en het voetbalspel te ontdekken. Het is de enige leeftijd waarop zij zoveel gelegenheid krijgen om zoveel te dribbelen. In feite is iedere pass die zij (moeten) geven een gemiste kans om:

  • Motorisch sterker te worden;
  • Balvaardiger te worden;
  • Ruimtelijk inzicht te verwerven en
  • Zelfvertrouwen te winnen.

 

Geheel volgens dezelfde principes spreekt Voetbal Vlaanderen niet van een coach bij de U6-jes maar van een begeleider. Voetbal Vlaanderen geeft de volgende taakomschrijving van de begeleider:

  • Laat kinderen hun lichaam, de bal en het voetbalspel zelf ontdekken. Tracht hen niet constant te overhalen met goedbedoelde tips.
  • Tracht de kinderen te stimuleren en inspireren en zet aan tot “trial en error”. “Voorcoachen” is daarbij een rem op de ontwikkeling.
  • Als begeleider in het dribbelvoetbal laat je de aandacht naar de “dribbel” gaan. De Speler is bezig met het “ik” en de “bal” en niet met de omgeving errond. Passing is daarom van ondergeschikt belang.
  • Een 5-jarige is snel vermoeid maar even snel uitgerust. Creëer na elke wedstrijd een kort, gezamenlijk rustpunt.
  • Het uiteindelijke doel van de begeleiding is de spelertjes niet te moeten begeleiden. Let them play.

 

Het lot heeft Cis, Jan, Pierre en Luc samengebracht om de U6-jes van KSK te trainen.

Luc heeft in de 15 jaar dat hij bewegingsschool gegeven heeft aan kleuters van 3 tot 6 jaar, meer dan eens ontdekt dat kindjes van die leeftijd over een ontzettend groot, spontaan en eigen groeipotentieel beschikken. Hij gelooft als geen ander in de selfmade-capaciteiten van een 5-jarige en de visie van Voetbal Vlaanderen als de beste katalysator voor de ontplooiingskansen van een kleuter.

Cis, Jan en Pierre weten op hun beurt als geen ander aan te brengen hoe U6-jes in wedstrijdvorm best een pass naar elkaar kunnen geven. Zij slagen daar in omdat zij op training daar de nodige aandacht aan besteden en de U6-jes stimuleren in het afleveren van de juiste pass op het meest geschikte moment.

 

Op die manier krijgen U6-jes bijzonder veel impulsen aangereikt op training en tijdens wedstrijden. Die multifunctionele aanpak van enerzijds Cis, Jan, Pierre en anderzijds Luc, maakt dat de U6-jes bij KSK een uniek ontwikkelingsplatform aangereikt krijgen, dat wellicht niet overal voor handen is. Op de infoavond voor de ouders presenteren wij dat als volgt:

Cis + Jan + Pierre + Luc = 8

Luc Wuyts

WhatsApp_Image_2022-06-16_at_9.29.24_AM.jpeg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!