Datum

16 november 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

Na een wekenlange nek-aan-nek race in de competitie keken leider Brasschaat (31 punten uit 11 wedstrijden) en eerste achtervolger Kalmthout (30 punten uit 10 wedstrijden) elkaar eindelijk in de ogen. Kalmthout ontving de streekgenoot op Sportpark Heikant waar de supporters in grote getale aanwezigen waren. Coach Wouter Willemsen kon rekenen op een quasi volledig fitte kern waardoor hij enkele knopen moesten doorhakken. Zo vielen Arne Boden en hijzelf buiten de wedstrijdselectie en gingen de vijftien andere jongens op zoek naar drie punten en de bijhorende leidersplaats. Na een inspirerende peptalk van de trainer was Kalmthout klaar voor de eerste clash van het seizoen.

De wedstrijd was nog maar net op gang gefloten toen Niels Raets plots een zee van tijd en ruimte kreeg. In plaats van een plaatsbal naast de keeper, koos de spits voor een stift die nipt naast het doel verdween. Kalmthout nam het spel in handen en was de betere in elke linie waar alle spelers hun taak perfect uitvoerden. Lorenz Vanthillo zag een laag schot gestopt door de doelman. Bij een eerste hoekschop voor de thuisploeg was het al meteen prijs. De bal bleef hangen in het pak en na een flipperkastsituatie kwam een afgeweerd schot van Gregory Loopmans voor de voeten van Ewoud Verbist die van dichtbij de bal hard tegen de netten knalde: 1-0. Even later was het opnieuw bingo voor de flankaanvaller en alweer kwam het doelpunt voort uit een standaardsituatie. De bezoekende doelman bokste een voorzet van Juan Vinck buiten de zestien en zag hoe Ewoud Verbist het leer met zijn linker in één tijd in het lege doel lobde: 2-0. Brasschaat zag sterretjes en kwam opnieuw goed weg toen Niels Raets een tweede stift net naast het doel zag belanden. De thuisploeg nam de voet wat van het gaspedaal waardoor de bezoekers zich in de wedstrijd konden knokken en hun doelpogingen zich snel opvolgden. Een strakke voorzet van op links werd door nr. 11 nipt naast het doel getikt en even later zag nr. 8 zijn afstandsschot op de dwarslat stranden. Het was slechts uitstel van executie voor Kalmthout dat de aansluitingstreffer niet kon vermijden. Een voorzet van op rechts week af op de rug van een thuisspeler waardoor deze panklaar voor de voeten van nr. 11 kwam te liggen. Die twijfelde niet en knalde de bal hoog en droog in de linkerbovenhoek binnen: 2-1. Het was alle hens aan dek voor de thuisploeg waar doelman Thijs Van den Bergh zijn ploeg behoedde voor de gelijkmaker. Met een schitterende save duwde hij gemaakt doelpunt uit de winkelhaak. Kalmthout was duidelijk wakker geschud en nam de touwtjes terug in handen onder leiding van het sterke middenveld waar Niels Bauwens en Gregory Loopmans veel verbeten duels uitvochten. Na mooi uitvoetballen van achteruit lanceerde Niels Raets flankaanvaller Lorenz Vanthillo in de diepte. Die leverde andermaal een perfect voorzet af voor zijn maatje Ewoud Verbist die de botsende bal van dichtbij hoog over knalde. Hierdoor trok Kalmthout met slechts een kleine bonus de kleedkamer in.

Na de pauze was het opnieuw de thuisploeg die het best aan de wedstrijd begon. Het kreeg echter al snel het deksel op de neus toen Brasschaat na een weggewerkte hoekschop pijlsnel counterde en de achtergebleven verdediging helemaal uit verband speelde. Na een drietal passes stond nr. 14 alleen voor doelman Thijs Van den Bergh die geen verhaal had tegen het geplaatste schot: 2-2. De thuisploeg was zijn dubbele voorsprong kwijt en moest terug van af nul beginnen. Brasschaat kon echter niet lang genieten van de gelijkmaker want Kalmthout draaide de gas terug open. Gregory Loopmans zette goed door en leverde al tackelend een assist af voor Niels Raets in de zestien. De centrumspits knalde het leer van dichtbij onhoudbaar voorbij de doelman: 3-2. De ontlading was groot bij alle rood-gele spelers en supporters. Ewoud Verbist werd voor een zoveelste keer weggestuurd door spelmaker Juan Vinck maar zag zijn schicht nipt over het doelhout vliegen. Toen een bezoekende verdediger handspel beging in de zestien, werd de bal terecht op de stip gelegd. Na veel (onterecht) protest van de bezoekers stuurde kapitein Gregory Loopmans de doelman naar de verkeerde hoek: 4-2. Brasschaat probeerde weerwerk te bieden maar hun aanvalsgolven strandden tegen een sterke verdediging. Op links kon de belager van Dirk Peeters enkel vol verwondering kijken naar de perfecte crossballen die de "man van '78" richting zijn ploegmaats verstuurde. Aan de andere kant speelde Jan Van Belle één van zijn beste wedstrijden voor Kalmthout waar zijn belager niet aan voetballen toe kwam. Centraal achterin hielden Gert-Jan Verbist en Jimmy De Meutter de sleutel op de deur met goed positiespel en droegen zij ook aanvallend hun steentje bij met afwisselend goede inspeelpasses of lange ballen. Toen Niels Raets gehaakt werd in de zestien, ging de bal een tweede keer op de stip. Gregory Loopmans zette zich opnieuw achter de bal en liet de doelman wederom kansloos met een trap in de andere hoek: 5-2. De veer was gebroken bij Brasschaat dat geen enkele uitgespeelde kans bij elkaar kon voetballen en doelman Thijs Van den Bergh hun afstandsschoten en voorzetten simpel zag vastklemmen. Door de grote voorsprong was het genieten voor de thuisploeg dat door de aanvalspogingen van de bezoekers nog meer ruimte kreeg. Invallers Hans Van Belle en Nick Van den Bergh zagen hoe Lorenz Vanthillo een voorzet van op links perfect op het hoofd van Ewoud Verbist schilderde die van dichtbij het leer tegen de netten kopte: 6-2! De bezoekers verloren teveel energie in zagen en klagen tegen de scheidsrechter over vermeende fouten en lieten zich daardoor naar de slachtbank leiden. Kalmthout zette van achteruit een combinatie op voor U tegen te zeggen die uiteindelijk bij Ewoud Verbist belandde. De meegespurte Nick Van den Bergh zag de lage voorzet voor zijn neus passeren, maar Lorenz Vanthillo stond op het juiste moment aan de tweede paal om de collectieve aanval af te ronden: 7-2. De talrijk aanwezige supporters kraaiden van plezier en ook invallers Bart Berckmans en Jan Vanwesenbeeck kregen nog enkele speelminuten om mee te genieten van de ruime overwinning tegen de leider in het klassement.

Na het laatste fluitsignaal was de ontlading enorm bij de thuisspelers- en supporters. Al enkele weken werd reikhalzend uitgekeken naar het duel tegen de leider en ook afgelopen week was het op de training duidelijk dat iedereen op scherp stond. Elke speler voerde zijn taak perfect uit waardoor Brasschaat geen verhaal had tegen de rood-gele machine. Kalmthout toonde ook zijn veerkracht nadat het een 2-0 voorsprong had weggegeven, maar de wedstrijd uiteindelijk afsloot met een ruime overwinning door de bezoekers te versmachten met afwisselend combinatie- en countervoetbal. Door deze overwinning neemt Kalmthout voor het eerst de leiderpositie over en staat het - met wedstrijd minder gespeeld - twee punten voor Brasschaat en drie voor Nieuwmoer. Volgende week vrijdag staat al een volgende topaffiche op het programma want dan gaat Kalmthout op bezoek bij dorpsgenoot Nieuwmoer voor een heuse derby. Bij winst voor de nieuwe leider zou de nummer drie uit het klassement een fameuze tik krijgen in de strijd om de titel. Benieuwd wie zich (voor even) de ploeg van Kalmthout mag noemen!